Hamileliğe Hazırlık ve Gebelik Dönemindeki Duygular, Hamilelik Depresyonu

24.07.2023
Hamileliğe Hazırlık ve Gebelik Dönemindeki Duygular, Hamilelik Depresyonu

Hayatınızın en güzel dönemini yaşıyorsunuz. Bebek bekliyorsunuz. Çok mutlu olmanız gerekirken siz kendinizi mutsuz, huzursuz ve endişeli hissediyorsunuz ve bu durumu kimse ile paylaşamıyorsunuz.

Sakin olun, bu çok normal. Bir hamilelik depresyonu geçiriyor olabilirsiniz.

Çünkü hissettiklerinizden dolayı bebeğinizi sevmediğiniz ve istemediğiniz düşünülsün istemiyorsunuz ve hissettiklerinizden utanıyorsunuz.

Hamilelik Depresyonu Nedir?

 

Hamile kadınların yaklaşık % 20si bu sorundan müzdarip. Üstelik bu oran sadece yardım alanların oranı. Hamilelik depresyonu değişen bedeninize ve hayatınıza uyum sağlayamama hali aslında.

Çünkü bir bebeğiniz olacağınızı öğrendiğinizden beri hissettiğiniz sorumluluk çok arttı. E hormonlarınız da değişken, ağlama krizlerinizin de sonu gelmiyor. Geç kalmadan bir uzmandan yardım almanızın zamanı gelmiştir.

Çünkü hamilelik aslında tadını çıkarmanız gereken çok keyifli bir süreç. Hem bebeğinizle aranızdaki bağı kuvvetlendirmek, hem de hamilelik kaprislerinizin tadına çıkarabilmek adına ne kadar çabuk sağlıklı bir ruh haline kavuşursanız o kadar önemli.

Hissettiklerinizden suçluluk duymayın. Çünkü bu hisler çok normal. Siz çocuğunuzu sevmediğiniz için değil onu çok önemsediğiniz için endişe duyuyorsunuz. Sadece bu yüzden bile iyi bir anne olacaksınız, onun bakımı için elinizden geleni yapacaksınız. Bu arada kendinizi çaresiz hissetmek yerine doğum sonrasını programlamak çok daha etkili olabilir.

Doğum sonrasında yalnız kalmayacağınızı kesinleştirmeniz sizin de içinizi rahatlatacak. Annenizle konuşun ya da bir arkadaşınızla, hiç biri olmazsa bir yardımcı ile anlaşın şimdiden. Doğum sonrasında bir destekçiniz olacağını bilmek iyi hissettirir.

Bir uzmandan destek almayı sakın ihmal etmeyin. Bu depresyonla tek başınıza mücadele etmeyin. Destek alın.

Anne Olmaya Hazırlık           

Anne olmaya hazırlanmak için hamilelik döneminde belirli bir tehlikeyi atlatmış olmak gerekmektedir. Sonrasında yaklaşan doğum için mutlaka hazırlıklar yapılmaya başlar ve telaşlı bir heyecan sarar. Anne olmak dünyanın en güzel duygularından bir tanesidir. Anne olmaya hazırlanmak için bebeğinin olacağınız öğrenmeniz yeter. Fakat belirli bir tehlikeli dönemi atlatmak ve heyecan içinde bebeğin doğacağı günü beklemek de oldukça farklı bir duygu.

Bebeği Beklerken

Bebeği beklediğiniz dönemlerde, bebeğin gelmesi için hazırlık yapak gerekir. Anne olmaya hazırlık yaparken ilk sırada en eğlencelisi bebek odası hazırlamak oluyor. İkinci sırada ise bebeğin geleceği gün için hazırlık yapmak. Her an bebek doğacak gibi çantanızı ve eşyaları hazırlamak gerek.

Bir çok anne hamilelik dönemine girdiği zaman bazı sorunlarla karşı karşıya kalır veya bu dönemden dolayı aşırı telaşlı bir şekilde heyacanlanırlar. Bu dönem içerisinde bu kadar telaşa kapılan anneler nasıl davranmalı? Bu kadar telaş yapmaları normal mi yoksa anormal mi? Sizlere bu başlıklar altında değerli bilgiler sunacağız.

Hamilelik Döneminde Duygular

Annelerin bir çoğunluğu bebekleri dünyaya geleceği için sürekli bir sıkıntı çekerler ve insanlara karşı biraz bu durumda ters bir hareketle yaklaşabilir yani duygusal anlamda anneler biraz yoğun olabilirler ve bu yüzdende bazen çevresindeki insanlara karşı ters çıkışabilirler. Diğer bir yandansa bu durumu bazen abartan anneler çocukları için elinden geleni yapmaları adına bazen kıskançlık durumuna gelebilirler. Babalarından dahi cocuklarını kıskanabilirler fakat bu dönem içerisinde siz onu gayet iyi bir şekilde karşılarsanız hiç bir sorun oluşmayacaktır.

Önemli bir sorun daha var!

  • Anneler bu dönem içerisinde çocuklarının herşeyinin olmasını isteyebilirler. Örnek olarak; ”Oyuncaklar.” Tabi, babalarda isteyebilir fakat dışarıya çıkan bir anne mutlaka gittiği ve girdiği her mağazadan çocuğuna hiç bütçesini düşünmeden her eşyayı ve oyuncağı alabilir. Bu durum ailenin ekonomik olarak gerilemesine neden olabilir fakat biz sizlere bu konuyu daha detaylı açıklamak adına bir önceki makalemizde; ”Aile planlaması”nı yazmıştık, o konuya göz atabilirseniz ne demek istediğimizi çok iyi anlayabilirsiniz.
  • Bir baba olarak asla eşinize bu durumda sert çıkmayın aksine üzerine gidip onunla ilgilenin.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.