Çocuğum Hep Hasta, Çocuğum Çok Sık Hastalanıyor!

12.08.2023
Çocuğum Hep Hasta, Çocuğum Çok Sık Hastalanıyor!

Çocuğunuz sık sık hastalanıyorsa bunun en önemli sebeplerinden biri protein ve kalsiyum eksikliğidir. Çocuk gelişimi için büyük öneme sahip olan protein ve kalsiyum eksiklikleri çocuğunuz ergenlik dönemine gelmeden muhakkak giderilerek önlem alınmalıdır.

Kemik gelişimi için Kalsiyum ve D Vitamini önemli bir yer teşkil ediyor. Çocuğunuzun günlük kalsiyum ihtiyacını süt ve sür ürünlerinden rahatlıkla giderebilirsiniz.

D Vitamini içinde en önemli kaynak güneştir. Atlama, sıçrama, koşma ve jimnastik hareketleri de kemik gelişimi için destekleyici aktivitelerdir.

Vücudun gelişip büyümesi için gerekli olan yapıtaşı ise proteinlerdir. Proteinler bağışıklık sisteminin güçlenmesi, metabolizmanın sağlıklı çalışması, hücre yenilenmesi ve kas, kemik ve kan hücrelerinin oluşmasında etkilidir.

Bebeklerde Bağışıklık Sistemini Geliştirme

Yeni doğan bebeklerde özellikle bağışıklık sistemi oldukça zayıftır. Peki Bebeklere Bağışıklık Sistemi Nasıl kazandırılmalı?

 

Bebeklerde bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için ne yapılması gerekir?

Anneden geçen antikorlar sayesinde bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi gerekir. Bunun içinde anne sütü oldukça önemli bir yer tutuyor. Altı aydan önce bebeklerin bağışıklık sistemi doğru bir şekilde çalışmaz.

Oyun Çağında Bağışıklık Sistemi

Oyun çağına gelen bir bebeğin artık aşıları neredeyse tamamlanmıştır. Doğru olarak çalışan bağışıklık sistemi her ne kadar korusa da ona yiyecekler ve içecekler açısından destek sağlamak gerekir.

Değişik yemekler ile öğünlerinde bebeğinizin besinini tam olarak almasını sağlayın. Bu durum bebeklerde bağışıklık sistemi çalışmasına yardımcı olur. Okul çağında ise dengeli beslenme ile yine çocuklarınıza destek verin.

 

Çocuğunuzun günlük  protein ihtiyacını karşılayan besin miktarları;

  • 1-3 yaş çocuk: 15-18 gr. protein ihtiyacı; 1 bardak süt veya yoğurt + 1 kibrit kutusu kadar peynir + 2 köfte kadar tavuk, et, balık ile sağlanabilir.
  • 4-6 yaş çocuk: 20-25 gr. protein ihtiyacı; 1 bardak süt veya yoğurt + 1 kibrit kutusu kadar peynir + 3 köfte kadar tavuk, et, balık ile sağlanabilir.
  • 7-9 yaş çocuk: 26-38 gr. protein ihtiyacı; 2 bardak süt veya yoğurt + 2 kibrit kutusu kadar peynir + 3-4 köfte kadar tavuk, et, balık ile sağlanabilir.
  • 10-13 yaş kız çocuk: 39-45 gr. protein ihtiyacı; 2,5 bardak süt veya yoğurt + 2 kibrit kutusu kadar peynir + 3-4 köfte kadar tavuk, et, balık ile sağlanabilir.
  • 10-13 yaş erkek çocuk: 39-60 gr. protein ihtiyacı, 3 bardak süt veya yoğurt + 2 kibrit kutusu kadar peynir + 3-4 köfte kadar tavuk, et, balık ile sağlanabilir.

Çocuğunuzu bulaşıcı hastalıklardan koruyun

Çocuklarınızın bulaşıcı hastalıklardan korunması için alınabilecek ufak tefek önlemler vardır. Bu önlemlerin başında ise çoğunuzun aşılarının zamanında yaptırılması ve düzenli olarak ellerin sabun ile yıkanması yer almaktadır.

Çocuklarınızı bulaşıcı hastalıklardan koruma yöntemlerini madde madde sıralamak gerekirse ;

  • Çocuğunuzun aşılarını doğumdan itibaren zamanında yaptırmaya dikkat edin. Aşılar çocuklarınızı bir çok bulaşıcı ve tehlikeli hastalıktan koruyacaktır.
  • Çocuklarınıza ellerini doğru bir şekilde yıkamayı mutlaka öğretin ve bunu alışkanlık haline getirmesini sağlayın. Çünkü bir çok hastalık ellerden ağzımıza, gözümüze bulaşmaktadır.
  • İçme suyunun temiz olmasına dikkat edilmeli. Temiz olduğuna emin olmadığımız suları çocuğumuza içirmemeliyiz.
  • Yumurta ve et ürünlerini iyice pişirirerek çocuğumuza yedirmeye özen göstermeliyiz.
  • Sebze ve meyveleri çok iyi yıkamalıyız. Sebzelerimizi zararlı kimyasal ilaç kalıntılarından arındırmak için sirkeli suda bir süre bekletebilirsiniz.
  • Çocuğunuzu mümkün olduğunca hasta kişiler ile aynı ortamda bulundurmamaya çalışın.
  • Çocuğunuzu sigara içilen yerlerde bulundurmayın ve yanında sigara içilmesine izin vermeyin.
  • Çocuğunuz bulaşıcı hastalık geçiren birisi ile yakın temasta bulunduysa eğer hemen doktoruna götürerek durumu açıklayın. Doktorunuz gerekli testleri yaparak önlemleri alacaktır.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.