Çocuklarda Uyku Bozukluğu ve Uyku Bozukluğunu Giderme

11.08.2023
Çocuklarda Uyku Bozukluğu ve Uyku Bozukluğunu Giderme

Öncelikle bebeklerden başlamak gerek görülürse bebekler uyurken büyürler. Çocuklar da öyledir aslında. Uyku bir gereksinim olup olması gereken bir durumdur.

Uyku çocuklarda fazlaca olmaktadır. İki yaşına kadar bir çocuk on üç ayını uykuda geçirir. Çünkü uyuyunca gelişir ve büyürler.

Çocuklarda Uyku Bozukluğu

Bazı çocuklarda uyku sorunlulukları olmaktadır. Uyku zorluğu çeken çocuklarda hayatlarını olumsuz yönde etki eder. Gündüz yaptıkları fonksiyonlarda düşüş yaşanır. Okula giden çocuklar uykularını iyi alamadıkları için derse adapte olmamakta dersi dinlemeyip huzursuzluk çıkarmaktadır.

Dersteki başarıları düşmektedir. Ayrıca uykusuzluk sorunu yaşayan çocukların ahenk sorunu yaşadıkları sürekli yorgun hissettikleri de belirleme edilmiştir.

Ayrıca uykusuzluk hiper etkinlik hastalığını da ortaya koyar.

Çocuklarda dikkat eksikliğini meydana getirir. Uykusuzluk sorunu yaşayan çocukların uykuya dalma veya tam uykuya dalarken yeniden uyanma gibi problemlerle karşılaştıkları belirleme edilmiştir. Uykusuzluk sorunu çeken çocukların sinirli oldukları da saptandı. Çocukların neden böyle bir sorun yaşadığının alt sebebine bakılmalıdır.

Bazen çocuğun psikolojisi ile alakalı bir durumdan da kaynaklanabiliyor. Çocuklar bazı durumlarda ailenin geçimsiz olmasını kafaya takar üzülür. Stres yapar ve uykuları kaçar. Bazen de daha ciddi unsurlardan de kaynaklanabilmektedir. Uykusuzluğun tedavi teknikleri vardır. tıp merkezlerinde çocukların uykusu test edilir. Ve bir sonuca bağlanır.

Çocuklarda uyku sırasında uykunun bölünmesi sırasında çocuğun oksijensiz kalması veya fazla oksijen alması gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir.

Bazı çocuklar da uykuda yürüme horlama diş gıcırdatma, uykuda altına kaçırma, gibi sorunları de birlikte  getirmekte olup sabahları da uykudan uyanamama gibi problemle karşılaşabilir.

Uyku Bozukluğunu Giderme Bebeğinizle Uyuyun

Anne ile bebek ilişkisinde ilk akla gelen birlikte uyumaktır. Annenin bebeğin yanında uyuması, bebeğine güven mesajı vermektedir. Aynı zamanda çocuğunuzun ağlama hormonu salgılandıktan sonra ise güven hormonu bastırır ve çocuk ağlamayı keser.

Eğer çocuğunuz ile aynı odada yahut yan yana uyumazsanız, çocuğunuz aç kalmaktan korkabilir ve güvensizlik sonucu ağlayabilir. Birçok çocuk gelişim psikologları ise ağlata ağlata kendi uyumaları, bebeğin kendine güveni artmasından dolayı meydana gelir. Annem olmasa da ben kendim uyurum mesajını oluşturur.

Yalnız çocuğunuz ile birlikte uyumayı erken aylarda tamamen kesmenizi önermiyoruz. Alıştıra alıştıra bırakırsanız daha olumlu sonuçlar doğurabilir. Nedeni ise çoğu ağlaması beyinlerinde kalıcı hasar bıraktıklarını tespit edilmiştir.

Emzirilen bebeğiniz ile birlikte uyursanız, anne daha da çok süt vermektedir. Aynı anda daha uzun emzirme seansları gerçekleşebilir. Eğer emzirme seanslarınızın çok düşük olduğunu düşünüyorsanız doktora gözükmenizde fayda var.

Annelerin meme kanserlerine yakalanma riskinin daha az olduğu kanıtlanmıştır. Anne ve bebek için daha fazla uyku süresinin arttığı da aynı anda gözlemlenmiştir. Bebeğinizle aranızdaki bağın güçlenmesi için bile faydasının olduğu gözlemlendi. Bebeğiniz ile aynı yatakta olmak bile güven duygusu aşılamaktadır.

Annenin bebeği ile daha fazla iletişim kurması, bebeğin bilinçaltında güven duygusu aşılamakta rol oynamaktadır. Güven duygusu yüksek olan bebeklerde aynı orantıda huzurlu olacaktır.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.