Bebek ve Çocuklar Günde Kaç Saat Uyumalıdır?

02.02.2023
Bebek ve Çocuklar Günde Kaç Saat Uyumalıdır?

Bebek ve çocuklar günde kaç saat uyumalı? Sorusunun yanıtı çocukların yaşlarına göre değişiklik göstermektedir. Burada örnek vermek gerekirse, Yeni doğan bir bebek ile dört yaşındaki bir bebeğin uyuma süreleri aynı olamaz.

Anneleri en çok zorlayan durumlardan biri de bebeklerinin uyku düzenidir. Uyku bebek ve çocuklar için son derece önemli rutinlerin başında gelir. Bebekler ve çocuklar ne kadar düzenli bir uyku rutinine sahip olurlarsa, büyümeleri ve vücut gelişimleri bir o kadar sağlıklı şekilde seyir edecektir. Bu nedenle bebeklerinizin ve çocuklarınızın iyi bir uyku düzeni olmalıdır.

Bu nedenle annelerin çocuklarının yaşına göre doğru bir uyku rutini oluşturmaları şarttır. Ayrıca büyüme hormonları  uyku sırasında daha yoğun olarak çalışır. Özellikle akşam saat 20: 00’den 02: 00’ye kadar olan süreçte bebeklerin ve çocukların mutlaka uyumaları gerekir. Çünkü verdiğimiz saat aralığında, büyüme hormonları daha fazla salgılanır.

Dolayısı ile bebeklerin ve çocukların hem bedensel açıdan hem de zihinsel açıdan daha sağlıklı olmaları için mutlaka iyi bir uyku düzenine sahip olmaları gerekir. Bu yazımızda sizler için bebeklerin ve çocukların uyku rutinlerinin nasıl olması gerektiğinden bahsedeceğiz.

Yazımızı sonun kadar okuyarak, çocuklarınız için doğru uyku saatlerini belirleyebilir ve çocuklarınızı nasıl daha kolay bir şekilde uyutabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Bebekler için sağlıklı uyku düzeni tablosu

Bebekler İçin Sağlıklı Uyku Düzeni Tablosu

Bebekler için sağlıklı uyku düzeni tablosu, annelerin mutlaka bilmeleri gereken konuların başında gelir. Bu tabloyla beraber, bebeklerinizi hem zihinsel gelişimlerine  katkıda bulunabilir hem de fiziksel gelişimlerine katkı sağlayabilirsiniz.

  • Yeni doğan bebeğin günlük 12 saat ila 16 saat uyuması gerekir. Yani yeni doğan bir bebeğin düzeli bir şekilde annesinden beslenip, uykuya geçmesi gerekmektedir.
  • Bebekler 2 – 3 aylık olduklarında ise uyuma sürelerinde %43 azalma görülür. 2 – 3 aylık bebek 3 – 4 saat boyunca hiç uyanmadan uyuyabilir. Yani gün içinde de sıklıkla urlar ve sadece beslenme ihtiyaçlarını gidermek için uyanırlar.
  • Bebekler artık 3 aylık olduğunda gece uykuları düzene girmeye başlar ve gece boyunca sadece karnını doyurmak için uyanırlar.
  • 4 aylık bebeklerde ise artık gece uykuları gündüz uykularına göre daha fazla artar. Yani 4 aylık olan bebekler geceleri daha fazla uyumaya, gündüzleri ise daha fazla uyanık kalmaya başlar.
  • Bebekler 6 aylık olduklarında ise günlük olarak 11 saat ila 14 saat boyunca uyku uyuyabilirler. Geceleri 5 – 6 saat boyunca deliksiz uyuma sürecine girerler. Ayrıca beslenme ihtiyacı için uyanan bebekler, daha çok kendiliğinden uykularına devam ederler.
  • Bebekler artık 10 aylık olduklarında tüm gece hiç uyanmadan uyuyabilirler. Ancak çocuk bebek gece acıktığı için bir kez uyanabilirler. Gece uyandıktan sonra ve karnını doyurduktan sonra tekrar kolay bir şekilde uykularına devam ederler. 10 ayık dönemde olan bebekler günlü 10 saat ila 13 saat boyunca uyku uyumaktadır.
  • Bebekler artık 12 aylık oldukları dönemde deliksiz bir uykuya kavuşacaklardır. Günlük 10 saat ila 13 saat uyku uyumaları gerekir.
  • Bebeklerde uyku düzeni değişikliği ise 18 ay ile 21 ayları arasında görülür. Uyku için en tehlikeli dönemlerin başında bu aylar gelir. Dolayısı ile yeni bir uyku düzeni oluşturmak zorunda kalabilirsiniz.
  • 21 aylık ila 36 aylık bebeklerde artık gündüz uykuları gözle görülür derece azalmış olur. Geceleri deliksiz bir şekilde uyurlarken gündüz uyuma süreleri yarım saat ila 3 saat aralığında değişir.
  • 2 yaşındaki bebeklerin günlük toplam 10 – 12 saat boyunca uyumaları gerekmektedir.

Yeni Doğan Bebeğin Uyuması Normal Mi?

Yeni Doğan Bebeğin Uyuması Normal midir?

Çiçeği burnunda annelerin en çok korktuğu durumların başında bebeğin sürekli olarak uyuyor olması gelir. Dolayısı ile pek çok anne yeni doğan bebeğin uyuması normal mi? Sorusunu sormaktadır. Elbette yeni doğan bebeklerin gelişimlerini tamamlamaları için sürekli olarak uyumaları gerekir. Bebekler anne sütü ile beslendikten sonra ve gazı çıkarıldıktan sonra tekrar uykuya dönmeleri gerekmektedir. Yani yeni doğan bebeğin gün içinde sürekli olarak uyumaları son derece normaldir. Bu duruda hiçbir endişe duymanıza gerek yoktur.

Öğle Uykusu Kaç Yaşında Bırakılır?

Bebekler için ve çocuklar için en önemli konulardan biri de kesinlikle uykudur. Bebeklerin ve çocukların sadece gece değil, gündüzleri de belli periyotlarla uyumaları daha sağlıklı olacaktır. Bebeğin yaşı küçükken öğle uykusunda geçen süre artar. Bebek büyüdükçe gece uykuları düzene girere ve gündüz uykularında azalma yaşanır. Ama burada en çok merak edilen konu Öğle uykusu kaç yaşında bırakılır? Sorusudur. 18. Aydan itibaren bebeklerin günde bir kez uyutulması normaldir. Ama gündüz uykusunu bırakmak için 6 yaşı beklemek gerekmektedir. Çünkü öğle uykusu uyuyan bebeklerin ve çocukların fiziksel ve beyinsel gelişimleri pozitif anlamda daha iyi olur.

 

Bu nedenle çocuklarınızı akşam daha erken yatırmak için öğle uykusundan mahrum bırakmamanız şarttır. Konu Öğle uykusu kaç yaşında bırakılır? Sorusuna verilebilecek en doğru cevap 6 yaş olacaktır. Ama annelerin burada dikkat etmesi gereken bir diğer detay ise bebeklerde öğle uykusu saatleridir. Kış aylarında yani günlerin daha kısa olduğu vakitlerde bebeklerde uyku saati 13: 30’u geçmemelidir. Yaz aylarında ise bu saat 14: 30’u geçmemelidir. Bu saatler hem bebeklerin büyüme hormonları için gereklidir hem de akşamları daha erken uyumaları için ideal saatler olacaktır.

1 Yaşındaki Bebek Gündüz Kaç Kere Uyumalı?

1 yaşındaki bebeklerin mutlaka düzenli bir şekilde uyuması gerekmektedir. Bu hem bebeğin fiziksel gelişimi için gereklidir. Hem de bebeğin daha keyifli vakit geçirmesi için önemlidir. 1 yaşındaki bebek gündüz kaç kere uyumalı? Sorusunun yanıtı iki kez olmalıdır. Çünkü bu yaştaki bir bebek genelde sabahları çok erken uyanır. Saat 10: 00 ila 11: 00 gibi tekrar uykuları gelir. Bu sırada 1 saatlik ya da 1 buçuk saatlik bir uykuya ihtiyaç duyarlar. Öğleden sonra ise yine saat 14: 00 gibi tekrar uykuları gelecektir. Yine birkaç saat uyku uyumaları gerekir. Akşamları ise erken uyumaları bebeğin gelişimi açısından önemlidir.

2 Yaş Çocuğu Kaç Saat Uyumalı?

2 Yaş Çocuğu Kaç Saat Uyumalı?

Çocuklar 2 yaşına kadar gündüz uykuları daha uzun sürmektedir. Gece uykularının ise düzene girmiş olması gerekir. Ama 2 yaşında çocukların gündüz uykularında değişimler başlar. Bu da ailelerin 2 yaş çocuğu kaç saat uyumalı? Gibi sorularla karşılaşmasına neden olur. 2 yaş çocuğu gündüz 30 dakika ile 3 saat aralığında bir uyku düzenine sahip olmalıdır.

2 yaş çocuğu kaç saat uyumalı? Denildiğinde çocukların uyku saati çocuktan çocuğa değişmektedir. Ama her çocuk için mutlaka bir öğle uykusu gerekmekte. Bazı bebekler çok hareketli olduğu için gün içinde 30 dakikadan daha fazla uyuyabiliyor. Hareketsiz ve sürekli evde olan çocuklar yorulmadıkları için daha kısa süreli bir uyku sürecine girmiş olur. Gündüz uykularının yanında 2 yaş ve 2 yaş altı çocukların mutlaka gece uykularının belli bir düzende olması gerekir. Bu nedenle gece uykularında annelerin mutlaka daha özenli davranması gerekir. Çocuklarda uyku düzenini sağlamak için annelerin çocuklarına uyku rutini oluşturması şarttır.

2 Yaşındaki Bebek Akşam Kaçta Uyumalı?

2 yaşındaki bebek akşam kaçta uyumalı? Gibi sorular sıklıkla sorulmaktadır. 2 yaşındaki çocuğun akşam saat 21: 30 sıralarında mutlaka uyutulması gerekir. Çünkü bu saatlerde çocuklarda büyüme hormonları daha aktif bir şekilde çalışır. Dolayısı ile bebeğin gelişimi ve daha sağlıklı bir şekilde büyümesi için bu saatler oldukça uygundur.

3 Yaş Uyku Düzeni Tablosu

3 yaş uyku düzeni tablosu, gün içinde bir kez olmalı ve gece uykuları deliksiz ve kesintisiz bir şekilde olmalıdır. Üç yaşındaki çocuklar öğle saatlerinde bir kez uyumalıdır. Akşam ise yine en geç 21: 30 saatlerinde uyutulmalıdır. 3 yaş uyku düzeni tablosu bu şekilde olmalıdır.

 

1 Yaşındaki Bebek Gündüz Kaç Kere Uyumalı?

4 Yaşındaki Çocuğun Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Bebek 4 yaşına geldiğinde artık gündüz uykusunda gözle görülür derecede azalmalar meydana gelecektir. Dolayısı ile 4 yaşındaki çocuğun uyku düzeni nasıl olmalıdır? Sorusu ile sık karşılaşılmaktadır. 4 yaşındaki çocuk günde bir kez uyuması yeterli olacaktır. Ancak geceleri daha uzun ve daha deliksiz bir uykuya sahip olmalarıdır. 4 yaşındaki çocuk gündüz öğle saatlerinde birkaç  saatlik uyku uyumalıdır. Akşamları ise saat 22: 00 a gelmeden önce yine gece uykusuna yatırılması gerekir.

4 yaşındaki çocuğun uyku düzeni nasıl olmalıdır? Sorusuna verilecek en doğru cevap öğle saatlerinde bir veya iki saat uyumalıdır. Bu yaştaki çocuklar daha çok kreşte oldukları için kreşte öğle yemeklerinden sonra öğle uykusuna yatırılır. Eğer bebeğiniz kreşe gitmiyorsa ev içinde düzenli bir uyku rutinine sahip olmaları gerekir.

Sizler için bu yazımızda bebek ve çocuk günde kaç saat uyumalı? Sorusuna yanıt verdik. Eğer bebeklerinizde uyku düzensizlikleri yaşanıyorsa, çocuklarda uyku bozuklukları yazımızı okuyabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.